Hoe het was – Bert van Egmond verteld

Hoe het Was 2016

26 Maart de paaswedstrijd gebruikelijk op de zaterdag voor Pasen van de opgegeven 21 man waren er deze ochtend 20 aanwezig. Viswater de Oude Rijn (Culvita)met een stevige bries uit het Zuiden was er hier nog wel goed te vissen. De vis was hier en daar duidelijk aanwezig en de verwachtingen waren dan ook positief. Het uiteindelijke resultaat wees uit dat er door een ieder vis was gevangen. Gezien de uitslagen van de weken hiervoor een leuk resultaat. Na afloop snel wegen en op naar de prijsuitreiking in het clubhuis van Avanti alwaar er voor iedere deelnemer een toepasselijke paasprijs was. De uitslag:

1e Joop Zuidam                                4500 gram

2e Jan Piepenbrink                         4400 gram

3e Paul Groen                                   3700 gram

4e Henk Groen                                 3200 gram

5e Ben de Graaf                                               2500 gram

3 April De zevende en tevens laatste koppelwedstrijd van deze winter viswater de Amstel-Drecht alle 6 koppels aanwezig en een ieder met de bedoeling om natuurlijk zo veel mogelijk vis te vangen. Hoewel de voorsprong van Joop en Gerard best groot was weet je het bij vissen nooit hoe het kan gaan lopen. Na einde  wedstrijd blijft er altijd enige spanning om de uitslag maar na wat rekenwerk was duidelijk dat het koppel dat al op de eerste plaats stond dit ook gebleven is sterker nog door de overwinning op deze laatste wedstrijddag hebben zij hun voorsprong nog weten te vergroten.

Winterkampioen koppelen met overmacht Joop Zuidam – Gerard Groen 36940 gram

17 April inhaler van tweede paasdag  deze dag zou de laatste wedstrijd van de wintercomp individueel gevist gaan worden maar door de harde wind vond de wedstrijdcommissie het onverantwoord om te gaan vissen en werd deze dus doorgezet naar de hiervoor genoemde datum.14 deelnemers aanwezig aan de boorden van de Oude Rijn parcours witte hek ook vandaag waren er nog kansen om enige plaatsen te stijgen of zelfs om de eerste in de rangschikking te belagen maar ook nu bleef de nummer 1 in het klassement staan na afloop van deze wedstrijd . winterkampioen 2015-2016 Bert van Egmond met 20950 gram.

24 April start van de vrije hengelcomp 2016 11 deelnemers  aanwezig aan de Damse Rijn ( futenbos ) een goede start wat de vangst betreft en na de laatste wedstrijd zal blijken wie er aan het langste eind trekt. Vandaag was het Gerard Groen die het hoogste vangstgewicht liet noteren n.l  11700 gr voor hem een goed begin en voor de overige deelnemers een reden om hun best te doen om hem weer in te halen.

01 Mei start zomercomp vaste stok 12 deelnemers met als startwater de Amstel-Drecht. Normaal kun je hier in het voorjaar een redelijke vangst verwachten. Zo niet vandaag de winnaar van deze openingswedstrijd kwam op naam van Henk Groen die met 2750 gram vandaag de meeste punten bij kon schrijven in het klassement voor de kampioenstitel. Met de uitslag in het achterhoofd is er voor de overige deelnemers een redelijke kans om de opgelopen achterstand weer in te halen in de volgende wedstrijden.

07 Mei  De eerste zaterdag van Mei betekent voor ons de traditionele 10 uurs wedstrijd in de Damse Rijn. 21 deelnemers verdeeld over twee vakken te weten bij het voormalige witte hek en het andere vak bij het Futenbos lins en rechts van de uitwatering. Ruim uitgezet om een ieder veel kans te bieden op een leuke vangst. De weergoden waren ons goed gezind met een temperatuur die tot boven de twintig graden ging was het goed toeven aan de waterkant. Maar dan de vangst, voor aanvang vernam ik van enkele deelnemers dat er de dagen voorafgaand aan deze dag bijzonder slecht was gevangen die berichten kwamen ook van mensen die in de Amstel hadden gevist. Maar om half zeven bij het beginsignaal ging een ieder er nog vanuit dat het wel mee zou vallen. De waarheid is echter wel anders, met de stok was er in het begin nog wel een visje te vangen maar de feederaars moesten wel heel veel geduld hebben om maar iets dat op een aanbeet leek te kunnen waarnemen. Om twaalf uur een pauze om de aangeleverde voedselpakketten te nuttigen gaf mij direct de gelegenheid om even te buurten bij de andere deelnemers in mijn vak. De meesten moesten bekennen dat de vangst tot dan toe bijzonder slecht was. De feederaars in de meerderheid moesten genoegen nemen met slechts een paar visjes die ook nog niet bijzonder groot waren. De vaste stokkers daarentegen konden wat meer vis in het leefnet houden ook hier geen grote gewichten. Om half een start van de tweede helft en de ervaring heeft geleerd dat het dan meestal wat beter is. Voor mijn gevoel was dat ook vandaag het geval niet zozeer dat er veel meer werd gevangen maar ze waren over het algemeen wel zwaarder als voor de middag. Dat resulteerde uiteindelijk in een totaalgewicht van 108690 gr vis gemiddeld matig wat mij betreft. Na weging bleek het vak bij het witte hek het beste te zijn met opvallend, een bijzonder slecht resultaat bij dit hek wat normaal een hot spot is.

De uitslag:

vak A ( witte hek )

1e Arie van der Laken    12700 gr

2e Bert van Egmond      7950 gr

3e Paul Groen                7750 gr

4e Lucas Wijfje (jeugd) 6600 gr

5e Hans de Bruin           5750 gr

 

vak B (futenbos)

1e Ben de Graaf             7450 gr

2e Erick de Kruijf            7400 gr

3e Dick Verhage             7250 gr

4e Joop Zuidam              7050 gr

5e Cor Hofstede             4600 gr

 

28 Mei de eerste 6 uurs van dit seizoen. 13 deelnemers visten bij Rutte in de Ringvaart. Resultaat bijzonder slecht 6 man zonder vis en de winnaar Gerard Groen kon met veel pijn en moeite 3 kg vis ter weging aan bieden kortom snel vergeten en op naar de volgende ronde.

 

25 Juni de tweede 6 uurs in Noord Holland vandaag was het Noord Hollands kanaal bij Oostgraftdijk het strijdtoneel. Het weer werkte mee en bij sommige deelnemers ook de vis. Van de 9 deelnemers kon iedereen vis laten wegen bij de wegers waarbij het grootste gewicht door Joop Zuidam aangeboden werd. Met zijn ruim 19 kg vis won hij vandaag de pot met op de tweede plaats Paul Groen met ruim 12 kg en op drie Erick de Kruijf met enkele grammen minder.

 

23 Juli Vandaag de 8 uurs in het Noord Hollands kanaal. De omstandigheden leken perfect een klein trekje in het viswater bij Spijkerboor en een fel schijnende zon die voor aangename temperaturen zorgde aan de waterkant. En dat weer zorgde voor de nodige bijtlust van de vis. Er kwam bij iedere deelnemer vis in het leefnet. Na de 8 uur bleek maar weer eens dat de kop en staart meestal in het voordeel zijn als het om het meeste vanggewicht gaat. Vandaag werd het meeste door Erick de Krijf gevangen op het laatste nummer ving hij bijna 18 kg met als goede tweede Joop Zuidam vissend op kop wist hij ruim 16 kg te vangen. Op nummer drie kwam ondergetekende met ruim 14 kg in het midden van het parcours.

 

10 September ofwel de tweede zaterdag van September die staat al jaren op de kalender als de ring Zevenhuizen wedstrijd. Viswater ook al lang het Amstel-Drecht kanaal die staat meestal garant voor een visje. Maar ook dit jaar evenals vorig jaar was het hard werken om een visje te vangen de totaalvangst van de 58 deelnemers kwam uit op ruim 108 kg dat levert een laag gemiddelde op helaas.

De winnaar van dit jaar kwam uit op een gewicht van bijna 9 kg en viste op nr 57 dat was voor het brede stuk. Hij wist de meeste vis te vangen strak tegen de overkant waar voor hem de winst vandaan kwam in de vorm van een paar dikke platte. Zijn naam W. J van Leeuwen uit Waddinxveen.

De korpsprijs ging ook naar de Waddinxveners hun A korps werd met 19 punten eerste op de voet gevolgd door ons korps met eveneens 19 punten maar een lager totaal gewicht.

De individuele prijzen bestonden wederom uit kadobonnen van Kooij hengelsport uit Schoonhoven hij verhoogde ons beschikbare budget met 50 procent.

Mede door hem en de medewerking van de overige commissieleden was het ook dit jaar weer een geslaagd evenement.