Hoe het was – Bert van Egmond verteld

Hoe het was 2016 vervolg

 

24 September De ontmoeting met onze visvrienden uit Ter Aar een jaarlijks terugkerende wedstrijd waarbij Alphen de laatste jaren als winnaar uit de bus kwam. Dit jaar was het niet anders onze 14 deelnemers wisten 40970 gr te vangen tegen 29110 gram voor de 14 deelnemers uit Ter Aar. Zoals u ziet waren de deelnemers dit jaar eerlijk verdeeld over de beide verenigingen. Er werd gevist in het Amstel-Drecht kanaal en wel op het brede stuk. Er werd door de deelnemers aardig vis gevangen met als winnaar onze Alphense deelnemer Dick Verhage hij wist 8170 gram vis aan de weegschaal te hangen.

2e L Casper van de Brasem    6100 gr

3e Joop Zuidam      Alphen     5050 gr

4e Jan v Zijll           Alphen     4000 gr

5e G leer                 Brasem   3950 gr

Volgend jaar een nieuwe kans bij deze wedstrijd die dan door de Brasem verzorgd wordt.

 

16 Oktober de negende en laatste wedstrijd van de vrije hengel competitie viswater de Oude Rijn bij Culvita. 12 deelnemers en mooi visweer de verwachting was dat de ereplaatsen niet meer gingen veranderen vooral omdat Gerard Groen een riante voorsprong had op de overige deelnemers. Die verwachting kwam ook uit de eindoverwinning ging met 56 kg naar hem op ruime afstand gevolgd door de overige deelnemers. Gerard proficiat.

23 Oktober Een saamhorigheidswedstrijd voor het bestuur en diverse commissieleden viswater de Ringvaart van de Haarlemmermeer bij Nieuwerbrug 14 deelnemers aan de waterkant waar het water vrij snel bleek te stromen. Normaal geen probleem om hier dan een visje te vangen, maar soms is het wel eens anders zo ook vandaag na een uur nog geen teken van leven gezien en als dan ook de stroming nog eens weg valt, dan lijkt het een taaie ochtend te worden. Rond een uur of 10 na overleg besloten om 11 uur te stoppen en te vertrekken naar ons opsteekpunt Mr Ed bij de brug van Leimuiden weer pech deze was dicht. Weer overleg en nu op weg naar Amigo bij de Zegerplas. Hier konden we nog net aan terecht. Dankzij de vangst van wel 3 vissen verdeeld over evenzoveel vissers konden we hier de wisselbeker uitreiken aan Siebe de Vries die wel 1 baars wist te vangen van 300 gram. Na een drankje en een hapje snel huiswaarts want een aantal van ons moet de volgende dag weer aan de bak voor de laatste van de vaste hengel comp. Deze dag maar weer snel vergeten.

 

24 Oktober De laatste van de negen wedstrijden van de zomercomp vaste stok. Viswater het Aarkanaal Tolhuiskade. 13 deelnemers vol goede moed om een visje te vangen maar ook hier viel het zwaar tegen 4 deelnemers zonder vis waardoor de eindstand niet meer gewijzigd werd. Joop Zuidam wist deze comp te winnen met 29700 gram.

Na deze wedstrijd kon ook direct berekent worden wie zich verenigingskampioen mocht noemen, deze wordt bepaald door het behaalde aantal punten die bij alle wedstrijden verdiend kunnen worden.

Dit seizoen is dit Gerard Groen geworden met een puntentotaal van 187. Proficiat.

 

13 November Start van onze wintercomp individueel. 13 deelnemers naar de oude Rijn bij Culvita waar je met een zuid-Oostenwind lekker met je rug in de wind kunt zitten.De Rijn stroomde zachtjes richting de Noordzee dus kon het wel eens leuk worden deze morgen. De waarheid is dat er na een half uurtje nog geen vis was gevangen, na een uur hier en daar een visje en na anderhalf uur ik had nog geen aanbeet waargenomen ben ik maar alvast de nummertjes op gaan halen dit om te voorkomen dat ik ruim voor het eind van de wedstrijdduur mijn koffie op had gedronken. Bij mijn rondje langs mijn collega vissers kwam ik er achter dat het over het algemeen kommer en kwel was. Ongeveer de helft had een visje gevangen sommigen zelfs twee. Bij terugkomst op mijn plek hengel opgehaald en waarachtig er was een vis langs geweest te zien aan de uitgekouwde maden. Nieuwe maden eraan en weer vissen bijna direct een minimale aanbeet aanslaan resultaat een maatvoorn. Met pijn en moeite wist ik er nog twee te verschalken mijn totaalvangst 390 gram. winnaar Joop Slagter kwam tot 720 gram zijn vangst twee schepblieken die hij kort achter elkaar wist te vangen. De totaalvangst kwam uit op 4060 gram waarbij opvallend was dat iedere deelnemer viste met de vaste stok en een vis wist te vangen. Volgende wedstrijd 27-11-2016 start van onze wintercompetitie hopelijk met een beter resultaat.

 

25-11-2016 Onze jaarlijkse contactavond. Er was belangstelling van een dertigtal mensen die nadat het eremetaal van de afgelopen comp en de huldiging van de nieuwe kampioen gedaan was zich bezig hielden met enkele potjes bingo. Aan het eind van de avond nog een grote loterij waar leuke prijzen vielen te verdienen. Tussendoor was er gelegenheid om elkaar onder het genot van een hapje en een drankje bij te praten. Dankzij onze gulle gevers Vismania / Pets en co en natuurlijk de bijdrage van de H S V Alphen werd dit alweer een geslaagde avond.

 

27-11-2016 start wintercomp individueel met 12 deelnemers naar de Rijn aan de Oudhoornseweg. De vangst een teleurstelling met zijn allen nog geen 4 kg vis gevangen zelfs nog 3 man zonder vis. Paul Groen had de beste start van dit seizoen hij wist ruim 900 gram te vangen. Deze dag maar snel vergeten en op naar de volgende ronde.

 

11-12-2016 Start wintercomp koppel met 6 koppels naar de Heimanswetering waar werd gevist tegenover de betonfabriek. De start was wat de vangst betreft slecht een gezamenlijke vangst van ruim 4kg zet geen zoden aan de dijk. Gelukkig hebben we nog een paar wedstrijden te goed waar we de vangst nog op kunnen krikken.

 

Bert: Zaterdag 17-12-2016 met 16 deelnemers een traditie in eren gehouden n.l de kerstwedstrijd. Viswater de Oude Rijn tussen Alphen en Koudekerk nabij Culvita. Omstandigheden waren naar mijn mening goed bijna geen wind en een temperatuur ruim boven nul. Ook vandaag dacht de vis daar anders over, we wisten met zijn allen slechts 7940 gram te vangen en 4 man wisten geen enkele vis in het netje te krijgen. Niet dat dit bij deze wedstrijd noodzakelijk is, gebruikelijk is er voor iedere deelnemer een prijs in de vorm van een kerststol en een rollade maar als je toch erom gaat vissen wil je toch ook wel wat vangen. De winnaar Willem Zaan wist 1450 gram op de kant te brengen gevangen aan de feeder de overige deelnemers visten allen met de vaste stok. Met deze wedstrijd sluiten we het visjaar 2016 af en hoop ik in 2017 een ieder weer in gezondheid aan de waterkant te zien.

Uitslag kerstwedstrijd:

1e Willem Zaan            1420 gr                    4e Arie v d Laken                    850 gr

2e Henk Groen              1150 gr                    5e Bert v Egmond                   820 gr

3e Erick de Kruijf           910 gr

Alweer een visjaar ten einde ik hoop u allen in 2017 weer in volle gezondheid aan de waterkant te ontmoeten waar we hopelijk veel visgenoegen zullen vinden.